‘Dick de Sjaak’, met deze naam kwam er bij IHGVV onlangs een aanmelding binnen van een veteraan. Ik was nieuwsgierig en besloot eens kennis te maken. Dit is het interview dat ik hield met de persoon achter deze naam.

Wie is Dick de Sjaak?

Ik heet Raman, maar op Facebook gebruikte ik Dick de Sjaak als alias terwijl ik eigenlijk al lang geleden Facebook wilde verlaten, maar om zakelijke overwegingen heb ik de pagina nog even aangehouden.

Wat is je militaire achtergrond?

Destijds was ik gelegerd in Ermelo bij 41 Painfbat. Omdat ik toen veel op de kazerne sliep en muziek en (buizen)versterker techniek mijn grote hobby was, werd er al snel muziek gemaakt en werd er ook een muziekband opgericht. Ik werd bij 41 Painfbat opgeleid als Hospik (opleiding in Hilversum). Diverse eenheden werden ter ondersteuning toegevoegd aan 11 Infbat Lumbl en toen werd 11 Infbat Lumbl Brigade aangewezen voor de uitzending naar Bosnië (Dutchbat I). We waren jong en nog volledig onwetend en wisten niet wat ons daar te wachten stond. Ook mijn uitzending kwam er aan en met de benodigde voorbereidingen in 1993, gingen wij in 1994 naar Bosnië. Ik zag later andere collega’s gaan, maar ook terugkomen… sommigen zonder direct zichtbare schade. Mijn Sergeant van de opleiding en tevens collega Hospik, was in augustus 1994 helaas slachtoffer van een ongeval met een landmijn tijdens Dutchbat II en kwam met ernstige schade terug uit Bosnië. Dat had natuurlijk grote impact op iedereen.

Hoe heb je de draad weer opgepakt?

Ik kwam terug uit dienst en zocht een baan, probeerde de draad weer op te pakken. Aangezien muziek mijn hobby was belande ik in de muziek. Het maken van buizen-versterkers voor musici en daarnaast lesgeven in het juiste gebruik van deze buizen-versterkers, dat werden mijn werkzaamheden. Buizen zijn schaars verkrijgbaar en dat betekent dat ze ook erg duur worden, maar de ‘ouderwetse’ buizen-versterkers leveren wel de mooiste en beste kwaliteit!

Wat heeft de uitzending met je gedaan?

Ik draaide na mijn diensttijd weer een tijdje mee in het gewone leven en ving af en toe ongemerkt toch wel wat prikkels op. Ik merkte dat relaties niet lang stand hielden, soms kreeg ik opmerkingen in de trend van: “Wat ben je gesloten”. Het muntje viel bij mij vrij laat voordat ik mijzelf realiseerde dat ‘het binden aan anderen’ voor mij ook vrij moeizaam verliep. Dit alles gebeurde onbewust en nu pas realiseer ik mij dat.

Hoe en waarom heb je aansluiting gezocht bij IHGVV?

Via een band-lid, zijn moeder heeft een Bruna zaak en verkocht daar ook de ‘Gezond Verstand’ krant, zo kwam ik in contact met een buurman van mij die al aangesloten was bij IHGVV. Via hem kreeg ik het nodige te horen over ‘in het gelid’ en besloot mij ook aan te melden. Zo kwam ik binnen als Dick de Sjaak. Herco zocht onlangs weer contact met mij en vertelde dat IHGVV 24 juli aanwezig zou zijn bij de manifestatie World Wide Demo in Amsterdam en vroeg aan mij of ik mee ging, ik twijfelde en wist nog niet zeker of ik wel die stap wilde/durfde te gaan zetten. Dat was ook het moment waarop bij mij weer allerlei zaken door mijn hoofd speelden… een slapeloze nacht later besloot ik om toch te gaan, samen met Herco. Voor mij voelde het op dat moment alsof er een soort lade open ging.

Hoe ging dat, die eerste keer?

Samen met Herco ging ik 24 juli dus op weg naar Amsterdam. Ik werd daar zeer hartelijk ontvangen en heb ook gelijk kennis kunnen maken met andere leden. Mijn eerste indruk was dat er al een redelijk professionele organisatie stond, het gaf mij meteen al een fijn gevoel.

Tijdens de manifestatie werd ik gekoppeld aan een buddy die mij met raad en daad kon bijstaan. Ik heb onderweg ook fijne gesprekken kunnen voeren en dat deed mij goed. Er heerste een fijne sfeer. Ook na afloop van de manifestatie heb ik nog leuke gesprekken kunnen voeren. De buurvrouw van Herco, met haar vriendinnen, waren er ook en kwamen mij nog even ‘knuffelen’, wat natuurlijk bij mij weer de nodige emoties opleverde. Het zit toch dieper dan ik dacht! Het voelde voor mij dan ook erg goed dat ik er bij was!

En… sluit je nog een keertje aan?

(volmondig) JAZEKER! De huidige situatie in Nederland geeft er namelijk alle aanleiding toe! Door deel te gaan nemen als lid van deze groep veteranen en oud-militairen ontstaat er bij mij ook ruimte in mijn gedachten. Om onder gelijkgezinden te zijn geeft mij ook een stuk innerlijke rust, je gaat een soort balans vinden. Op deze geweldloze manier kan ik mij uiten en voorkom daarmee dat ik me laat meeslepen in wat er nu allemaal om ons heen gebeurt. Het voelde daarom voor mij goed, uniek om samen te komen. Eenieder is daar aanwezig met zijn eigen ‘ervaringen’ en ‘bagage’, maar wel allemaal met hetzelfde gevoel. Daarom heb ik mij ook aangesloten bij IHGVV. Mochten er veteranen of oud-militairen zijn die net als ik ook twijfelen… ik kan alleen maar beamen dat het mij in ieder geval de ruimte heeft gegeven die ik onbewust zocht en nu dan ook heb gevonden. Ik zou tegen andere veteranen willen zeggen: sluit je ook aan bij in het gelid voor vrijheid.

Raman B.