In een uitzending van “Goedemorgen Nederland” van omroep WNL d.d. 10 november 2021 en later dezelfde dag in het debat over de defensiebegroting 2022 in de plenaire zaal van de tweede kamer, wordt door de heer Derk Boswijk van het CDA een aantal uitlatingen gedaan. Hier worden beelden getoond van onze leden tijdens demonstraties in de afgelopen periode. Er wordt gesteld dat het hier om burgers zou gaan die in bij de dump gekochte militaire kleding dragen om zich voor te doen als veteranen.

Waarom reageren wij

Helaas is er geen journalistiek hoor-wederhoor gesprek gevoerd. We willen u graag uitleggen wie we zijn. Wij zijn oud-militairen en veteranen met meerdere missies achter onze naam en vele dienstjaren bij diverse Krijgsmachtonderdelen. Het zijn soldaten, onderofficieren en officieren die zich bij ons hebben aangesloten en volledig achter onze missie staan.

Afstand nemen van de uitspraken

Het zou mooi zijn om onze de-escalerende werking, die meermaals bewezen is tijdens manifestaties en demonstraties, ook toe te kunnen passen op de verdeling die mogelijk door de heer Boswijk zijn opmerkingen kan ontstaan. De heer Boswijk beweert voor andere militairen te kunnen spreken, maar wij zijn overtuigd dat ons sentiment door vele actief dienenden gedeeld word. Militairen die handelen vanuit dienstbaarheid naar het volk, zullen begrijpen dat wij ons ook, wanneer wij niet langer werkzaam zijn voor de overheid, nog steeds verbonden voelen met die missie. En zeker als het de veiligheid van onze kinderen, ouders, broers en zussen in ons eigen land betreft. Zou u niets doen, wanneer uw dierbaren met geweld te maken krijgen enkel voor het uitspreken van hun zorgen? In dit land is vrijheid van meningsuiting altijd een groot goed geweest. Het staat immers in de grondwet. En daarvoor opkomen is niet alleen ons recht, wij van IHGVV (In Het Gelid Voor Vrijheid) zien het als onze plicht.

Missie oud-militairen en veteranen

IHGVV zet zich in zodat iedere burger zich kan beroepen op de grondwet en de rechten van de mens. Dit doen wij geheel zonder geweld, en wij trachten anderen daar ook van te vrijwaren. Wanneer geverifieerde oud-militairen en veteranen zijn toegetreden tot het gelid en militaire kledingstukken dragen, laten zij hun persoonlijke mening achterwege en handelen om de grondrechten te beschermen en de dialoog mogelijk te maken tussen demonstranten en politie. Wij zijn tijdens manifestaties dus niét als demonstrant aanwezig.

Wij voeren onze missie uit middels:

  1. Begrip en respect tonen voor de mens in het politie uniform die orders uitvoert die niet proportioneel zijn.
  2. Mensen de ruimte bieden om hun grondrecht vreedzaam te kunnen uitoefenen.
  3. Vrij blijven van politieke standpunten en meningen van zowel de demonstranten als de overheid.

Kleding/Tenue

Iedereen bij ons is oud-militair en is herkenbaar aan de IHGVV Patch. Wij dragen geen volledig uniform, maar hebben vanwege onze neutrale rol er voor gekozen zowel ons burgerschap als ons militaire verleden zichtbaar te profileren. Het maakt aan politie en demonstranten duidelijk dat wij niet mee demonstreren en het maakt de manier waarop wij verenigd optreden duidelijk. Het tenue wat we daarbij dragen is een blauwe broek, (verwijzend naar het burger zijn), een GVT-jas (verwijzend naar ons militair verleden) en de baret (behorende bij het onderdeel waarbij we gediend en verdiend hebben). Ook onze leden zijn een afspiegeling van de maatschappij.

De heer Boswijk zegt “Een rode baret mag je pas dragen na een van de zwaarste militaire opleidingen die er bestaat. Deze demonstranten, sommige veteranen maar ook veel burgers die dat hebben gekocht bij een dump store besmeuren de reputatie van de krijgsmacht”. Wij zijn het volledig met de eerste stelling eens, maar de aanname dat onze rode baret dragers burgers zijn, duidt op weinig respect naar deze veteranen.

Voor onze leden geldt dat wij een screening hanteren waarbij de historische juistheid van opkomst, rang en inzet wordt gecontroleerd en waarbij wij van onze leden het registratienummer - of het nummer van de veteranenpas - vastleggen. Wij constateren dan ook dat de heer Boswijk aannames doet, laster verspreidt en foutieve informatie aan het grote publiek verstrekt.

Wie is volgens de wet een Veteraan

Veteranen zijn alle (gewezen) militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of vergelijkbare situaties. Inclusief vredesmissies in internationaal verband. De erkenning, waardering en zorg voor veteranen staat in de Veteranenwet.

Artikel 1 lid c en d:

  • c. veteraan: de militair, de gewezen militair, of de gewezen dienstplichtige, van de Nederlandse krijgsmacht, dan wel van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, alsmede degene die behoorde tot het vaarplichtig koopvaardijpersoneel, die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend onder oorlogsomstandigheden dan wel heeft deelgenomen aan een missie ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde voor zover deze missie bij regeling van Onze Minister is aangewezen;
  • d. inzet: het dienen als militair onder oorlogsomstandigheden dan wel het deelnemen als militair aan een missie als bedoeld onder c;

Politieke inmenging

Wij zijn eerder geïnformeerd dat er druk was uitgeoefend door hoge ambtenaren op het Veteranen Platform om zich van ons te distantiëren. Wij verbazen ons over het feit dat de politiek zich wederom publiek uitspreekt over oud-militairen en veteranen die zich inzetten voor de vrijheid en de naleving van de grondwet.

Informatie

Heeft u naar aanleiding van dit persbericht vragen en/of opmerkingen dan kunt u ons rechtstreeks benaderen. Wij staan u graag te woord en zijn beschikbaar voor een interview of verdiepend gesprek.